söndag, september 26

Äppelpaj

Jag tror att min nya hobby är bakning. Häromdagen bakade jag äppelpaj, på amerikanskt vis med lock. Min utmaning från Laura var att lyckas med pajdegen, och jag tycker att det blev helt okej. Locket blev härligt krispigt, och även om botten var en gnutta degig så gjorde det inte så himla mycket. Med nejlika och koriander fick den en lite julig smak som passade fantastiskt bra i helgens regnrusk.

Halvfuskade med matberedare till pajdegen, så lättsamt! Fick handknåda sista biten, men det måste man ju för att få in känslan.


Degen fick sedan vila i kylskåpet


Gick ut i ösreng och hämtade äpplen från träden. I morgonrock och hårturban. Sedan skalade jag! Sju äpplen per paj gick det åt, men de var ganska små


Kavlade ut degen, hälften som botten och hälften som lock.


Färdiggräddad!


Mums!!


Amerikansk äppelpaj
  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • ½ dl kallt vatten
  • Fyllning
  • 6-8 äpplen
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal av ½ citron
  • 1 ½ tsk malen kanel
  • 2 krm malda nejlikor
  • 1 tsk malen koriander
  • Pensling
  • 1 ägg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör mjöl och matfett till en grynig massa i en matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  4. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 min.
  5. Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
  6. Blanda socker, vaniljsocker, citron och kryddor och blanda med äpplena.
  7. Dela degen i en större och en något mindre bit.
  8. Kavla den större biten och klä en pajform, ca 25 cm i diameter, med degen.
  9. Nagga botten och lägg i äpplena.
  10. Kavla resten av degen till ett lock. Lägg på locket på pajen och nyp ihop. Snitta några lufthål i locket och pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker.
  11. Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fått fin färg, ca 30 min.
  12. Servera ljummen med glass eller vaniljsås.


1 kommentar:

redhaireddesigner sa...

I'm going to make this recipe for thanksgiving!

also, change back black background, it hurt my eyes to read it!